Stryking laks
Det første man gjør for å produsere oppdrettslaks er å stryke voksen, kjønnsmoden laks. Man blander deretter rogn og melke slik at eggene befruktes og starter celledelingen frem mot et nytt individ. Deretter legges rognen i klekkebakker. En hun har om lag 500 egg.
Rognfase
Den befruktede rognen blir holdt mørkt i spesielle beholdere, mens fersk vann hele tiden renner over eggene. Etter om lag 220 døgngrader (grader i vannet ganget med antall døgn) vil man se to sorte prikker i egget, dette er øynene til fiskelarven som er dannet. Dette kalles øyerogn stadiet.
Klekking
Etter om lag 500 døgngrader klekker rognen og ut kommer en tynn lakselarve.
Larven har en stor pose med næring hengende foran på magen, plommesekken. Plommesekkyngelen, som den nyklekkede yngelen kalles, er en dårlig svømmer
og ligger for det meste på bunnen.
Startfasen
300 døgngrader etter klekking er 2/3 av plommesekken konsumert av fisken, og først da starter fisken å ta til seg annen føde. Fiskeyngelen er da 2-4 cm lang. Tidligere var denne fasen vanskelig og hadde stor dødlighet, men i dag er overlevelsen nær 100%.
Vekstfase i ferskvann
Ungfisk vokser fra en om lag ett gram stor fiskelarve ved klekking til en om lag 100g smolt i løpet av et halvt år. Til sammenligning vil en laks i naturen bruke 2-5 år i elven før den smoltifiserer. Årsaken til den raske veksten hos oppdrettslaks skyldes optimal fôrtilgang, høyere temperaturer og styring av daglengden. I denne perioden blir laksen vaksinert mot de vanligste sykdommene.
Matfiskproduksjon i sjø
Etter knappe 2 år i merder i sjøen har laksen nådd en vekt på ca 4-6kg. Hvor fort laksen vokser avhenger blant annet av temperaturen i sjøen og lysforholdene.