Livet til en oppdrettslaks
Oppdrettslaksen går igjennom flere forskjellige stadier i livet før den havner på middagstallerkenen vår. Helt fra rogn på størrelse med en liten ert, til en flere kilo tung voksen fisk, passer vi på at forholdene er optimale hele veien.

Stryking av laks

Det første stadiet i livet til en laks er som med alt annet – et egg (også kalt rogn hos fisk) må befruktes, og dette skjer ved at man stryker voksen, kjønnsmoden laks slik at rogn og melk kommer ut.

Deretter blander man rogn og melk slik at eggene befruktes og starter celledelingen frem mot et nytt individ. I produksjon oppbevares de befruktede eggene mørkt i klekkebakker som kontinuerlig gjennomstrømmes av friskt, oksygenrikt vann.

Rognfase

Etter om lag 220 døgngrader vil man begynne å se to sorte prikker i egget. Dette er øynene til fiskelarven som er dannet, og dette stadiet kalles øyerogn-stadiet.

I oppdrett regnes tiden i døgngrader, og utregningen er; antall grader i vannet ganget med antall døgn. Dette er fordi laksen er vekselvarm, dvs. at kroppstemperaturen er den samme som temperaturen i omgivelsene. Fordi prosesser går fortere i varmt vann enn i kaldt, regnes derfor lengden på laksens livsstadier ut i døgngrader.

Klekking

Etter om lag 500 døgngrader klekker rognen, og ut kommer en tynn lakselarve. På magen har larven en stor pose med næring hengende – nemlig plommesekken.

Plommesekkyngelen, som den nyklekte yngelen kalles, er en dårlig svømmer og ligger for det meste på bunnen.

Startfasen

300 døgngrader etter klekking er 2/3 av plommesekken oppbrukt og fiskeyngelen er ca. 2-4 cm lang. Det er først her fisken begynner å ta til seg annen føde.

Tidligere var denne fasen i produksjonen svært vanskelig og dødeligheten var høy, men ny kunnskap gjør at overlevelsesraten i dag er nær 100%.

Vekstfase i ferskvann

Under vekstfasen vokser larven fra å være ca. ett gram stor ved klekking til å bli en om lag 100g stor smolt i løpet av et halvt år. Til sammenligning vil en laks i naturen bruke 2-5 år i elven før den smoltifiserer (går igjennom de fysiske endringene fra ferskvann til saltvann).

Årsaken til den raske veksten hos oppdrettslaks skyldes fri tilgang på fôr av høy kvalitet, optimale temperaturer og styring av daglengden. I vekstfasen blir også laksen vaksinert mot de vanligste sykdommene.

Fra ferskvann til sjø

Etter ca. 1 år i ferskvannsfasen er laksen klar til å smoltifisere, og etter tilvenningen til saltvann akklimatiseres den til temperaturen i sjøen på utsettstidspunktet. Nå er den klar til å bli overført til den neste, og siste, fasen – nemlig et liv i sjø.

I sjøen bruker laksen ca. 1-1,5 år på å vokse seg 4-6 kg stor. Hvor fort laksen vokser i sjøfasen avhenger veldig av temperaturen i sjøen og lysforholdene. Lange lyse dager med optimale temperaturer (ca. 13 grader) er de aller beste vekstforholdene for en laks.